A dohány

Wikipédia

A dohány (régies nevén tabak vagy tubák) a növények egy nemzetsége (Nicotiana), a burgonyafélékhez tartozik. Szárított leveléből készülnek a dohánytermékek (bagó, cigaretta, szivar, szivarka, pipadohány, burnót, vízipipa dohány). Fogyasztható, használható szerves növényvédő szerként vagy nikotin-tartarát formájában, bizonyos gyógyszerek előállítására. Fogyasztás esetén leggyakrabban füst formájában történő szívásra, rágásra, szippantásra vagy tubákolásra alkalmas dohányként vagy snüssz formájában jelenik meg.

[….]

A dohánytermékek mindegyike tartalmaz nikotint, így rendszeres fogyasztásuk esetén függőség alakulhat ki, melyről igen nehéz leszokni. A nikotin erős idegméreg, mely serkenti a szívműködést (megnő a vérnyomás és a pulzus), élénkíti az agyat és az izmokat, de amint ez a hatása elmúlik a túl nagy kihasználtság miatt fáradtság tünetei jelentkeznek. A nikotin serkenti az adrenalin és a dopamintermelést, így az agy „felpörög”. Rendkívül toleráns anyag, ezért amint a szervezet hozzászokik (akár 5-6 nikotinbeviteli alkalom után), folyamatosan nagyobb adagra van szüksége. Amennyiben ez nem történik meg, az élettevékenységek gyengülése figyelhető meg, rosszullét, a nikotinfogyasztás iránti vágy stb.

Azonban a vízipipa dohányok közt kapható úgynevezett mosott dohány, aminek nikotin tartalma a tizede vagy százada az eredetihez képest. A vízipipa dohányoknál van 0,5% nikotin tartalmú dohány és 0,05%-os is, ami már alig tartalmaz nikotint.

A nikotinbevitelnek több módja is van:

  • a legelterjedtebb, a cigaretta
  • a svédeknél és az amerikai baseball játékosoknál rendkívül közkedvelt snus (snüssz)
  • a legártalmatlanabb a tubák burnót


A legelterjedtebb formája a dohány ‘fogyasztásának’.

A vízipipa dohány gyártása:

  1. Importálják vagy termelik a dohányt, ami leszednek és kiszárítanak.
  2. A szárított dohány leveleket válogatják és aprítják.
  3. Hozzákeverek a melaszt. (glicerin, aromák, egyes márkáknál még méz is)
  4. Hatalmas tartályokban ‘érlelik’ egy ideig.
  5. Csomagolják és  szállítják a kereskedőkhöz.